bonen

Witte bonenpuree met ui en kurkuma

Vanwege de witte bonen vult dit gerecht goed en is het een gezondere optie dan bijvoorbeeld aardappelpuree.

Ingrediënten

  • 250 g witte bonen, Oogst No.1
  • 2 uien
  • 1 flinke teen knoflook
  • olijfolie
  • 1 afgestreken tl kurkuma
  • 1 tl gedroogde oregano
  • zout en peper
  • 1 takje verse tijm

Bereidingswijze

  • Start met het wassen van de witte bonen en week ze 8 tot 12 uur in ruim koud water. Doe dit bijvoorbeeld een avond van tevoren.
  • Nadat de bonen zijn geweekt, kook je de bonen, in schoon water, zonder zout, in 40 – 45 minuten gaar. Laat ze uitlekken en bewaar een grote mok van het kookvocht. Dit heb je straks nodig.
  • Pel dan de uien en snijd ze in kwarten. Snij elke kwart vervolgens in dunne plakjes. Hak de knoflook fijn.
  • Verhit 4 el olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook zachtjes aan. Strooi de kurkuma erover en schep goed door. Laat de ui, op zacht vuur in 20 minuten gaar bakken, terwijl je ze regelmatig omschept.
  • Pureer de bonen nu met 6 el kookvocht, de gedroogde oregano en 1 afgestreken tl zout in de keukenmachine tot een (fijne puree).
  • Ris de blaadjes van het takje tijm. Schep de uien door de puree samen met 1 el olie en de tijmblaadjes. Voeg zo nodig nog wat extra kookvocht toe om er een smeuïge puree van te maken. Breng tot slot op smaak met zout en peper en serveer

Meer koken met witte bonen? Bekijk alle recepten en lees alle blogs met witte bonen.

OogstNo. 1 steunt Victory4All

Al ruim 16 jaar werkt het team van Victory4All  aan een betere toekomst voor ongeveer 600 kinderen uit de sloppenwijken van Jeffrey’s Bay en Humansdorp.
Johan en Astrid Vos, oprichters van Victory4All, en hun team  hebben als visie “reaching out to children and their families in need”.
Martin en Jan Willem steunen dit project en zijn opzoek naar mogelijkheden voor land, zodat zij peulvruchten kunnen gaan verbouwen.