bonen

Gratin van Krombekbonen met chorizo

Heerlijk met een frisse salade erbij.

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 g krombekken – Oogst no. 1
  • 20 g boter
  • 150 g chorizoworst
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 3 takjes verse tijm
  • klein blikje tomatenpuree
  • 1 tl paprikapoeder
  • 40 g bloem
  • 200 ml halfvolle melk
  • 100 ml kookvocht van de krombekken
  • 50 g roomkaas naturel
  • peper en zout
  • 1 rode puntpaprika
  • 15 g paneermeel
  • 15 g geraspte oude kaas
  • 10 g sesamzaad
  • 20 g boter in kleine vlokjes

Bereidingswijze

  • De krombekbonen wassen en ca. 8 uur laten weken in ruim koud water.
  • Kook de bonen in schoon water zonder zout in 35-40 minuten gaar. Controleer door af en toe te proeven en kook zo nodig langer. Als de bonen gaar zijn voeg dan wat zout toe en laat de bonen in het kookvocht afkoelen. Giet de bonen na het koken af en vang het kookvocht op.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de chorizo in plakken en die weer in kleine blokjes. Snij de ui en knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  • Smelt de boter in een diepe koekenpan en bak de chorizo hierin aan. Voeg de ui, de knoflook en de tijmblaadjes toe en laat 10 minuten zachtjes bakken. Schep regelmatig om.
  • Voeg de paprikapoeder en de tomatenpuree toe en bak deze 1 minuut mee.
  • Voeg dan de bloem toe, roer goed door en bak deze 1 minuut mee. Doe nu in 1 keer de melk erbij en roer goed terwijl je de warmtebron half hoog zet. Het wordt vanzelf een gebonden geheel als je blijft roeren.
  • Doe er al roerende 100 ml van het bonenkookvocht bij, zodat er een dikke gebonden saus ontstaat. Voeg hieraan de roomkaas toe en laat deze al roerend smelten.
  • Snij de paprika in blokjes, voeg de blokjes paprika toe en laat nog 3 minuten door sudderen.
  • Maak de saus op smaak met royaal peper en zout.
  • Schep de saus door de uitgelekte bonen en doe dit mengsel in een lage ovenschaal.
  • Meng het paneermeel met de kaas en het sesamzaad en strooi dit over de bovenkant van de bonen. Verdeel de boter er in vlokjes overheen en zet de schaal in het midden van de oven. Bak in 25 minuten bruin en krokant aan de bovenkant.

Meer koken met bonen? Bekijk alle recepten en blogs gemaakt met bonen.

OogstNo. 1 steunt Victory4All

Al ruim 16 jaar werkt het team van Victory4All  aan een betere toekomst voor ongeveer 600 kinderen uit de sloppenwijken van Jeffrey’s Bay en Humansdorp.
Johan en Astrid Vos, oprichters van Victory4All, en hun team  hebben als visie “reaching out to children and their families in need”.
Martin en Jan Willem steunen dit project en zijn opzoek naar mogelijkheden voor land, zodat zij peulvruchten kunnen gaan verbouwen.