Ingrediënten (4 personen)
- 150 g groene erwten – Oogst no. 1
- 2 el olie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 tl zout
- 1 takje verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
- 1 kleine zoete aardappel (+/- 150 g)
- 1 zoetzure appel
- 2 groentebouillontabletten
- 75 g roomkaas naturel
- 50 g amandelschaafsel
Bereidingswijze
- De groene erwten goed wassen en 8 tot 12 uur laten weken in ruim koud water.
- Kook de groene erwten in schoon water, zonder zout in 35-40 minuten gaar. Controleer de gaarheid door ze te proeven. Kook zo nodig wat langer.
- Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Verhit de olie in een soeppan. Fruit de ui en knoflook hierin zachtjes aan. Het hoeft niet te kleuren. Haal de blaadjes van de tijm takjes of voeg de gedroogde tijm toe.
- Laat 5 minuten zachtjes fruiten.
- Schil de zoete aardappel en snij in stukjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in stukjes. Voeg toe aan de ui en schep goed door. Bak 1 minuut mee.
- Laat de erwten in een bolzeef uitlekken en vang het kookvocht op.
- Vul het kookvocht met water aan tot ca. 1 liter. Voeg dit samen met de erwten toe aan het ui-aardappelmengsel.
- Breng al roerend aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Controleer de aardappel op gaarheid.
- Voeg dan de roomkaas toe en pureer met de staafmixer of in keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout.
- Rooster het amandelmengsel in een droge koekenpan bruin en krokant.
- Schep de soep in borden en garneer met amandelen.
Meer koken met erwten? Bekijk alle recepten en lees alle blogs met erwten.